Poreč

Poreč je malo turističko mjesto na zapadnoj obali Istre, a "živi" preko dvije tisuće godine, dakle naseljen je još od prapovijesti. Još u prvom stoljeću za vrijeme cara Augusta proglašen je gradom, a bio je dio rimske kolonije Colonia Iulia Parentium. Zidine oko grada izgrađene su još u doba Rima, kao i Neptunov ili Jupiterov hram.

Nakon pada Rimskog Carstva 476. godine promijenio je mnogobrojne vladare, Ostrogote, Bizant, franačko carstvo, Venecije Mletačke Republike, Austrije, Jugoslavije i nakraju Republike Hrvatske.

Zaštitnik grada je sv. Mauro, koji je zajedno s sv. Eleuterijem stradao kao mučenik u vrijeme vladavine cara Dioklecijana.

Zbog vrlo blage mediteranske klime i čak 3850 sunčanih sati godišnje te je stoga popularno odredište mnogobrojnih turista iz svih dijelova svijeta. Sve do novijeg datuma i razvoja turizma stanovništvo je živjelo pretežno od ribarstva i poljoprivrede. Na turističkoj ruti pojavljuje se još daleke 1844. godine.

Najpoznatiji spomenik kulture je Eufrazijeva bazilika koja je od 1997. pod UNESCO-ovom zaštitom. Osim toga poznat je i po starogradskoj jezgri koja je sačuvala raspored ulica još iz starorimskog castruma (glavne ulice Dekumanus i Cardo Maximus), po rimskom trgu - Maraforu..

Nedaleko Poreča nalazi se jedini otvoreni geološki spomenik u Istri - jama Baredine.

Posjetite ove i otkrijte mnoge druge zanimljivosti koje čekaju na vas...

REZERVIRAJ ODMAH »

Porec